Kotiseutuharjoitus PÄIJÄT-HÄME 20: Radiojärjestelmäkurssi

Loading Loading...

Ajankohta 29.8.2020 - 30.8.2020
Aika 9.00 - 16.00
Kesto 2
Kertausharjoitus-vuorokaudet 0
Paikkakunta
Paikkakunta Hollola
Ilmoittautumisaika 13.5.2020 7.39 - 16.8.2020 23.00


Tavoite

Kurssi perustaa radioharrastajien voimin amatöörilaittein toteutetun pienimuotoisen alueellisen varaviestiverkon ja sen paikalliset radioasemat Lahden seudulla. Toiminnan tarkoituksena on antaa esimerkki mahdollisuudesta varmentaa ja täydentää jo olemassa olevia viestijärjestelmiä vapaaehtoisin voimin.
Kurssilla perustettavan HF/VHF/UHF-radioaseman tavoitteena on mahdollistaa Lahden kaupungin poikkeusolojen johtokeskuksen viestiyhteydet alueensa muihin toimijoihin radioharrastajien voimin toteutetulla varaviestijärjestelmällä.
Kurssin aikana pyritään myös perustamaan kurssin oma täysin erillinen niin sanotuin ”arjen välinein” eli omin älypuhelimin toteutettu keskinäinen radiolähiverkko harjoitusalueelle.
Kurssilla on tavoitteena myös perehdyttää osallistujia omaksumaan ja käyttämään vaihtoehtoisia viestintä- ja sähkövoimantuottomenetelmiä sellaisissa vakavissa yhteiskunnan häiriötilanteissa, kun varsinainen sähköverkko on pitempään pois käytöstä ja puhelimet lakkaavat toimimasta.
Kurssi tarjoaa mahdollisuuden päästä tutustumaan radioaseman perustamiseen ja radioamatöörilaittein sekä harrastajavoimin toteutetun varaviestiverkon toimintaan. Kurssilla myös testataan radioalan harrastajien sitoutumista yhteiskunnan toiminnan turvaamiseen poikkeusoloissa ja kehitetään heidän valmiuksiaan toimia kyseisissä tehtävissä.

Kenelle kurssi soveltuu

Kurssi soveltuu kaikille kansalaisille. Tarkoitus on tarjota poikkeusoloihin valmentavaa varautumis- ja turvallisuuskoulutusta kaikille radioviestinnästä kiinnostuneille.

Esitiedot

Kurssi on kaikille avoin eikä osallistuminen edellytä esitietoja. Radioamatööri-, sähkötekninen tai viestiaselajitausta on eduksi. Radiojärjestelmäkurssi toteutetaan Hämeen radioharrastajien ja Päijät-Hämeen Viestikillan yhteistyönä.

Yhteistyökumppanit:
Lahden kaupunki
Hämeen radioharrastajat
Päijät-Hämeen Viestikilta

Sisältö

Radiojärjestelmäkurssilla harjoitellaan tilannetta, jossa langaton puhelinverkko, internet- sekä satelliittiyhteydet ovat pois käytöstä ja verkkosähköäkin on saatavissa vain rajoitetusti. Lahden kaupungin poikkeusolojen johtokeskuksen radiohuoneeseen perustetaan VHF/UHF-radioasema, josta pidetään radioamatööriyhteyksiä Hollolan Hälvälään perustettuun HF/VHF/UHF-radioasemaan. Hälvälän asemalta pidetään radioamatööriyhteyksiä ympäri maan. Lisäksi testataan sähköpostien välittämistä radioteitse Winlink-järjestelmän avulla.
Kurssi tutustuttaa osallistujansa radio- ja viestialan vapaaehtoisten toimijoiden mahdollisuuksiin osallistua yhteiskunnan toiminnan turvaamisen tukemiseen poikkeusoloissa ja heidän valmiuksiaan toimia tarvittaessa kyseisissä tehtävissä pyritään kehittämään. Kurssin yksityiskohtaisempi sisältö ja ohjelma aikatauluineen valmistuvat kurssin alkuun mennessä.

Hinta

Koulutuspaikka

Hälvälän harjoitusalueen rakennus numero 359 Ampumahiihtostadionin paviljonki
Ampumaradantie 127
15880 Hollola

Yhteystiedot

Kurssinjohtaja Esko Sutela 045 357 1150 esko.sutela@gmail.com OH3BFV
Päijät-Hämeen Viestikilta ry OI3PHV

Tekninen johtaja Ari Lehto 050 313 2995 lehto.ari@gmail.com OH3HZ
Hämeen radioharrastajat ry OH3ACA

Lahden koulutuspaikan koulutuspäällikkö Aarne Kumpulainen
aarne.kumpulainen@mpk.fi
0504620735