Tavoite
Kurssin tavoitteena on, että osallistujat osaavat kurssi jälkeen käyttää kenttäkeitintä turvallisesti ja osaavat maastomuonituksen järjestämisen.
Kurssin jälkeen osallistuja muistaa maastomuonitukseen tarvittavat välineet ja ymmärtää, miten kenttäkeitintä käytetään muonituksen järjestämiseksi.
Kurssilainen ymmärtää miten hänen tulee toimia osana muonitusryhmää.
Kenelle kurssi soveltuu
Sopii kaikille yli 18-vuotiaille kenttämuonituksesta kiinnostuneille.
Kurssille osallistuminen vaatii hyvää fyysistä kuntoa ja kurssin aikana ollaan pitkiä aikoja jalkojen päällä.
Esitiedot
Kurssilaisille jaetaan tarvittava varustus. Omien varusteiden (esim. jalkineiden) käyttö on sallittu omalla vastuulla.
Yöpyminen tapahtuu yhteismajoituksena sisätiloissa.
Kurssille osallistujan on kurssille saapumisen yhteydessä todistettava henkilöllisyytensä.
Kurssilaiset on vakuutettu kurssin aikana.
MPK:n piirit ilmoittavat osallistujille mahdollisista muutoksista sähköpostilla. Varmistathan, että sähköpostiosoite on oikein MPK-kortilla.
Sisältö
Kurssin sisältö koostuu ennakkotehtävistä, sekä lähijaksosta Niinisalossa.
Ennakkotehtävät, jotka kurssinjohtaja ohjeistaa erikseen kurssilaisille:
1. Kenttähygienian perusteet
2. Eritysruokavaliot
Lähijaksolla Niinisalossa perehdytään maasto-olosuhteissa tapahtuvaan elintarvikkeiden säilytykseen ja käsittelyyn sekä valmistetaan niistä ruokaa suurelle joukolle:
1. Kurssin avaus (tavoitteet, esittelyt, yleisjärjestelyt ym.)
2. Teoriakoulutusta
- maastomuonituksen erityispiirteet
- omavalvonta kenttä- ja maasto-olosuhteissa
- reseptiikka ja ruokalistojen laatiminen
- maastomuonituksen välineistö
- erilaiset kenttäkeittimet (M/13 ja Teuva-keitin)
3. Ruuan valmistus kenttäkeittimellä
- kenttäkeittiön perustaminen
- erilaisten ruokien valmistus
- keittimien pesu ja huolto
- ruuan jakelu (kuljetus, merkinnät, aikataulut)
- kurssin valmistamalla ruoalla muonitetaan osa SYYS NIINI 2025 harjoituksen
ruokailuista.
4. Ensiapu
- palovammat ja haavat
5. Alkusammutus
- rasvapalo
- sammutuspeitteen käyttö
6. Hygieniakoulutus
- elintarvikehygienia
- mahdollisuus suorittaa hygieniapassi
7. Kurssin päätös (palautekeskustelu ym.)
Hinta
Kurssi on osallistujille maksuton.
Mikäli kurssille hyväksytty osallistuja jättää käyttämättä kurssipaikan ilmoittamatta siitä etukäteen, perittävä maksu on 35 euroa.
Ilmoittautumisen voi perua, jos kurssin alkamiseen on vähintään 7 vuorokautta. Peruutus onnistuu omalta MPK-kortilta, koulutuskalenteri.mpk.fi. Lähempänä kurssin alkua osallistumista ei voi perua ilman pätevää syytä (esim. sairastuminen, loukkaantuminen, työeste). Tällaisista esteistä tulee ilmoittaa sähköpostitse lounais-suomi@mpk.fi.
Koulutuspaikka
Niinisalon varuskunta
Varuskunnantie 112
38841 Niinisalo
Yhteystiedot
Kurssinjohtaja: Juha Niskala
juha.niskala@me.com , puh. 0400169236
Kurssin varajohtaja: Sanna Raunila,
sanna.raunila@gmail.com
Kurssin hallinto: Koulutuspäällikkö Petri Ranta,
petri.ranta@mpk.fi